Kaupunginvaltuusto 30.9.2024

  Ajankohtaista

Kaupunginvaltuusto kokoontui 30.9. kokoukseen, jossa eniten keskustelua synnytti odotetusti Hippos-hankkeen periaatepäätösten tarkentaminen.

Koko Kokoomuksen valtuustoryhmä oli Hippos-hankkeen eteenpäin viemisen kannalla. Ryhmän puheenjohtaja Katja Isomöttönen käytti kohdassa puheenvuoron, jonka voit lukea kokonaisuudessaan alapuolelta. Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen (55-9, 3 tyhjää) hankkeen etenemisen pohjaesityksen mukaisesti.

 

”Kasvavassa, kehittyvässä ja vetovoimaisessa kaupungissa tulee tehdä tulevaisuusinvestointeja. Kilpailu asukkaista ja veronmaksajista isompien kaupunkien välillä on tiukkaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä Jyväskylän tulee olla kasvavien kaupunkien joukossa ja kilpailussa vahvasti mukana.

Suurten kaupunkien vertailussa Jyväskylä investoi vähän. Noin 80 % investoinneista on talonrakennusta ja loput yhdyskuntatekniikan investointeja. Jyväskylä on viime vuosien aikana investoinut lähinnä päiväkoti- ja kouluverkkoon ja olemmekin saaneet ne kuntoon. Päiväkoti- ja kouluinvestoinnit sekä yhdyskuntatekniikan investoinnit ovat tärkeitä investointeja, joilla parannetaan kaupunkilaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.

Näiden vastapainoksi, niitä rahoittamaan ja kaupungin elinvoimaa vahvistamaan on tehtävä investointeja kohteisiin ja hankkeisiin, joista on mahdollista saada tuloja ja työpaikkoja.

Hippos on elintärkeä, tulevaisuudentoivoa tuova ja elinvoimaa vahvistava hanke kaupungille.

Jyväskylän kaupungin strategian yhtenä kärkenä on olla Suomen liikuntapääkaupunki. Strategian mukaisesti olemme tehneet jo vuonna 2018 päätöksen Hippoksen alueen rakentamisesta liikunnan, tutkimuksen ja osaamisen valtakunnallisesti merkittäväksi liikuntakeskukseksi.

Hanke perustuu myös siihen, millä kärjellä Jyväskylä haluaa erottautua muista Suomen kaupungeista sekä myös globaalisti. Liikuntatieteen tietotaito sekä tutkimus- ja koulutustoiminta tuovat hankkeen toteutuessa kaupungille mittavaa kilpailuetua ja maailmanlaajuista tunnettuutta.

Hippos hankkeen alkuperäinen nimi Hippos2020 kuvasi sitä, että vuonna 2020 piti olla valmista. Toisin kuitenkin kävi.

Tässä pitkin Hipposhankkeen matkaa on tullut takapakkia asioiden venymisestä, valmistelun epätarkkuudesta ja rahoituksen epävarmuudesta.

Näin taaksepäin tarkasteltuna Hippoksen valmistelu on ollut kirjavaa ja osin epädemokraattistakin. Ja koko ajan meillä on ollut käsissämme Hippoksen alueen erittäin huonossa kunnossa olevat tilat, joille ei ole tehty, uutta odotellessa, kuin tekohengittäviä välttämättömiä korjaustoimenpiteitä. Olemme tuhlanneet paljon aikaa ja miljoonia euroja rahaa.

Niin tärkeä kuin Hippos-hankkeen toteutuminen onkin ei sitä pidä rakentaa hinnalla millä hyvänsä. Eikä niin olla tekemässäkään. On totta, että kulut ovat kasvaneet. Kuten kaikki hyvin tiedämme, niin ne ovat kasvaneet jokaisella perheellä, kansalaisella ja organisaatiolla lähivuosina. Jos uuden Hippoksen rakentaminen olisi aloitettu viime vuosikymmenellä, kuten valtuusto aikoinaan päätti, olisi se tullut halvemmaksi. Mutta peruutuspeiliin on turha katsoa, katse on suunnattava tulevaisuuteen.

Hipposta on valmisteltu kovan paineen alla liittyen etenkin nykyisten rakennusten huonoon kuntoon. Tarve terveille kunnollisille liikuntatiloille on akuutti. Talouden taantuma ja hankkeen pitkittymisen takia kohonneet rakennus- ja materiaalikustannukset ovat aiheuttaneet lisäpainetta. Eikä painetta ainakaan ole vähentänyt luottamushenkilöiden vaatimukset tarkemmista luvuista ja täsmällisemmästä valmistelusta. Meillä on tässä salissa paljon osaamista ja halua tehdä kaupunkimme kannalta parhaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Se on hyvä.

Hipposhanke on suuruusluokassaan vaatinut jatkuvaa valmistelua sekä laaja-alaista perehtymistä kaupungin eri hallintoportaissa. Kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa kiittää sekä luottamushenkilöitä että viranhaltijoita ja kaikkia valmistelijoita hyvästä paineensietokyvystä ja sen myötä hyvin, ja perusteellisesti tehdystä valmistelutyöstä. Paineen alla syntyy tunnetusti jalokiviä, joka Hipposkin Jyväskylän näkökulmasta on.

Meille on rakentumassa upeat nykyaikaiset ja terveet liikuntatilat yli 20:n lajin harrastajalle. Osana hanketta meillä on sopimus, että harrastamisen kustannukset eivät nouse kohtuuttomasti. Edelleen meille on myös (yksityisellä rahalla) rakentumassa Osaamiskeskus, joka kokoaa yhteen Jyväskylän timanttisen tietotaidon liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun sekä hyvinvoinnin kentältä.

Meillä on mahdollisuus toteuttaa iso investointi joustavalla ja läpinäkyvällä leasingrahoituksella. Meillä on toteuttamismalli, jossa rakentaminen voidaan tehdä vaiheittain ja väistötilojen tarve on minimaalinen.

Ei siis tuhlata enää rahaa eikä aikaa. Syyskuussa 2022 pidetyssä valtuustoseminaarissa valtuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen sanoi, että Jyväskylän on tehtävä rohkeita investointipäätöksiä kuten Tampere on tehnyt. Tänään me voimme niin tehdä.

On ymmärrettävää, että samalla kun Jyväskylän kaupunki tasapainottaa talouttaan, herättää Hippoksen kaltainen mittava investointi tunteita. Kaupungin nettomenoista kuitenkin yli 70% käytetään myös tämän investoinnin jälkeen kouluihin ja päiväkoteihin. Tulevan talousarvion sopeutuksista tullaan varmasti käymään paljon keskustelua ja valtuutetuilla on haastava tehtävä päättää miten veroeurot käytetään tulevina vuosina mahdollisimman hyvin ja kustannustehokkaasti taloutta tasapainottaen.

Samalla meidän pitää myös luoda uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Kuten 90-luvun laman aikaan tehtiin, kun uskalsimme investoida aikanaan Suomen hienoimpaan kävelykatuun.

Kokoomuksen valtuustoryhmä hyväksyy yksimielisesti periaatepäätöksen tarkennukset kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti ja painottaa, että ilman tulevaisuusinvestointeja Jyväskylästä tulee näivettylä. Meillä ei ole varaa olla rakentamatta Hipposta.

Suunnittelutyö on tehty. Tilojen tarve on välitön. Nyt on toteuttamisen aika.

Kokoomuksen valtuustoryhmä 30.9.2024

Katja Isomöttönen pj